miercuri, 17 noiembrie 2010

A Főnix

Covenünk nevét egy ősi szent madárról kapta, kinek neve Főnix.
 A Főnix az egyiptomi mitologiában jelenik meg elöszőr, az egyiptomiak a főnixet (egyiptomi nyelven: benu) gólya- vagy gémszerű madárnak tartották. A Halottak könyve és más szent óegyiptomi szövegek tanúsága szerint Héliopolisz egyik szent szimbóluma volt, és szoros összefüggésben állt a felkelő nappal , a napistennel, Rével és az ég isten Ámonnal, mely két istenséget késöbb összekapcsoltak Ámon-Ré főisten személyében.



Hérodotosz így elmélkedik:
"Van egy másik szent madár, melynek Főnix a neve. Én nem láttam, csak képben, mert ritkán jő hozzájuk. A héliopolisziak szerint minden ötszáz évben, akkor is csak abban az esetben, ha atyja meghalt. Ha hasonlít a képhez, akkor nagysága és alakja a következő: szárnyának tollai részben aranyosak, részben vörösek; alakjára és nagyságára leginkább a sashoz hasonlít. E madár, amiképp ők állítják, de én nem hiszem, következőképp cselekszik: Arábiából jő Héliosz templomába, és mirhába takarva hozza el atyját, hogy Héliosz templomában eltemesse. Hozza pedig így: először mirhából oly nagy tojást készít, amekkorát csak elbírhat, azután gyakorolja magát annak hordásában. Mikor pedig már begyakorolta magát, a tojást kivájja, s atyját beleteszi. Ahol pedig a tojást kivájta és atyját beletette, ott ismét betakarja mirhával. Ha pedig már benne van az atyja, éppen akkora lesz a súlya, mint eredetileg volt. Ezután begöngyölgeti és elviszi Egyiptomba, Héliosz templomába. Ilyen szokása van állításuk szerint ennek  madárnak."
 A Főnix különböző források szerint :500, 1461 illetve egy platóni évet él (az az 12X994 évet ennyi idő amig a Nap , a Hold és az öt hagyományos bolygó vissza nem tér eredeti kiindulópontjára). Ezután fahéj ágacskákból fészket rak amit meggyújt és azon őnmaga is elenyészik, hamvaiból életre kell az új Főnix bebalzsamozza az öreg Főnix maradványait mirhából készült tojásba és eltemeti Héliopoliszba a Nap városában. 
A görögök átvették a benu megnevezést (és a homonima másik jelentését, a datolyapálmát is), mely később egyenértékűvé vált saját phoinix szavukkal, ami Fönícia nevéből eredt, bíborvöröset jelentett. A görög és római ábrázolások a madarat inkább pávához vagy sashoz hasonlónak mutatták. A görögök szerint a főnix Arábiában élt egy kút mellett, hajnalban megfürdött a kút vizében, Apollón pedig megállította kocsiját, a napot az égen, hogy hallgassa énekét.
Wicca szimbolikája:
 A wicca modern boszorkányvallásban a Főnix az újjászületést jelképezi, Tűz és Levegő őselemek alá esik jellegét illetően, az Árnyékéj(Samhain) és a Télközép(Yule) közzé eső időszakot nevezzük covenünkben specifikusan a Főnix időszakának, hisz ez az a két ünnep amely a Halált és Újjászületést kifejezzi, illetve a közte lévő időszak a kettő közti átmenet, az alvilági bolyongás, az önismeret és a saját ösvény kerresése és megtalálása, mind a Főnix szimbolumához kapcsolodik.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu